Woensdag 8 oktober te Groningen – Onderstromen in Corporate Governance
Corporate governance draait vaak om structuren, statuten en procedures. Maar hoe effectief zijn al die formele afspraken als de onderlinge dynamiek in de raad of het bestuur niet wordt besproken? Veel organisaties richten zich op de zichtbare kant van governance – de regels, de codes en de procedures – en besteden maar weinig aandacht aan wat zich onder de oppervlakte afspeelt. Toch bepaalt juist dát, die onzichtbare 85%, de effectiviteit van toezicht en bestuur.
Tijdens deze dag komen drie verschillende perspectieven samen: Frank Kunneman benadert governance vanuit zijn jarenlange ervaring met de formele kanten van bestuur en toezicht, maar benadrukt dat regels en structuren slechts tien tot vijftien procent van de effectiviteit bepalen. Het gedrag van mensen, hoe zij omgaan met elkaar, met regels en met de organisatie, is volgens hem verantwoordelijk voor de andere 85 procent. Harry Kunneman bekijkt de problematiek als filosoof en stelt vast dat raden van toezicht en bestuur vaak de ‘hoge gronden’ opzoeken, waar rationele argumenten en abstracte discussies de boventoon voeren. Tegelijkertijd worden de lastige, meer ‘moerassige’ vragen over macht, belangen en onzekerheid vermeden. Niels van Steenbergen onderzoekt als organisatiepsycholoog, met een psychoanalytische invalshoek, hoe onbewuste groepsprocessen en dynamieken de besluitvorming beïnvloeden. Zijn ervaring is dat veel van wat speelt in besturen en toezichthoudende organen wordt bepaald door projecties, loyaliteiten en onbewuste angsten.
Samen nemen zij de deelnemers mee in een zoektocht naar de onderstromen van governance. Gedurende deze dag onderzoeken we met elkaar hoe je als bestuurder of toezichthouder zicht krijgt op wat zich normaal gesproken onder water afspeelt. Hoe benoem je wat niet vanzelf zichtbaar wordt? En wat vraagt dat van je eigen rol en houding?
Woensdag 26 november in De Bilt – Meer invloed met minder woorden
Als commissaris of toezichthouder draagt u de verantwoordelijkheid voor toezicht, strategische
advisering en – indien nodig – het bijsturen van de organisatie. Maar hoe oefent u effectief invloed uit
zonder directe zeggenschap over de dagelijkse aansturing? Hoe voorkomt u dat uw adviezen stranden in
weerstand of stilstand? En hoe zorgt u ervoor dat bestuurders zélf in beweging komen?
Thijs Leenman neemt u graag mee in hoe taal en gespreksvoering een sleutelrol spelen in
gedragsverandering binnen organisaties. We illustreren dit aan de hand van concrete gesprekken uit de
praktijk van toezicht en bieden praktische handvatten voor meer invloed zonder formele macht.