Toon Frankenmolen | Samen nieuwe inzichten opdoen voor de zorg in Nederland

Wagner & Company

De studiereis Zuid-Korea is een intensieve en vooral reflectieve reis naar Zuid-Korea. We doorkruisen het land van Seoul naar Busan in het Zuiden en bezoeken zowel steden als landelijke gebieden. Onderweg ontdekken we hoe de publieke gezondheid in dit innovatieve land is ingericht en specifiek hoe bedrijven omgaan met zorg en gezondheid.

 

Toon Frankenmolen is bedrijfsarts en ondernemer en mede-organisator van deze bijzondere kennisreis. Hij verwacht samen met de andere deelnemers in Zuid-Korea zijn blik op gezondheidszorg enorm te verbreden.

 

 

Waarom ga je mee naar Zuid-Korea?

 

“Kijken in andermans keuken is altijd nuttig. Het is leerzaam om te ontdekken hoe een land als Zuid-Korea bedrijfsgeneeskundige zorg en gezondheid inricht en bestuurt. Hoe verhoudt hun aanpak zich tot de onze? Welke inzichten kunnen we mee terugnemen om de zorg in Nederland te verbeteren? Ik ben specifiek geïnteresseerd in hoe bedrijven in Zuid-Korea zorg voor medewerkers regelen. Ik heb de indruk dat zij op bepaalde gebieden veel verder zijn dan wij. Daar ben ik nieuwsgierig naar.”

 

Op welke vlakken verwacht je verschillen te ontdekken?

 

“Uiteraard laat ik me vooral verrassen en is de reis juist bedoeld om die verschillen te vinden, maar er is een aantal thema’s waarvan ik al weet dat Zuid-Korea daar anders mee omgaat dan wij. Er is bijvoorbeeld een fabriek van Hyundai met een eigen ziekenhuis. Wat betekent dat voor de medewerkers? Is er effect op het ziekteverzuim? Bedrijven schijnen ook veel aandacht te hebben voor belangrijke vraagstukken als vergrijzing, mentale weerbaarheid en eenzaamheid in de context van het werk. Ik weet zeker dat wij daarvan kunnen leren.”

 

Hoe ben je zelf betrokken bij zorg in Nederland?

 

“Ik werk als bedrijfsarts en ben daarnaast medeoprichter en -eigenaar van Wellbe, een netwerkorganisatie van getalenteerde en gedreven bedrijfsartsen. Wij werken voor zowel bedrijven als (semi) publieke instellingen en arbodiensten. Onze missie is de zorg in Nederland verbeteren met bedrijfsartsen die excellente diensten leveren en communicatief sterk zijn. De kwaliteit van bedrijfsgeneeskundige zorg in Nederland laat dikwijls te wensen over en daar willen wij verandering in brengen.”

 

Welke uitdagingen zijn er in Nederland?

 

“De Nederlandse Wet Verbetering Poortwachter is uniek in de wereld. Het is een succesvolle wet die leidde tot een reductie in de landelijke zorg. Er zitten ook keerzijden aan de wet. Soms is er iets anders aan de hand, een arbeidsconflict bijvoorbeeld. Een werknemer meldt zich dan ziek en komt bij een bedrijfsarts terecht. Die ziet de vraag daardoor veranderen en is naast arts vaak ook coach of psycholoog. Mentale overbelasting op het werk is in de praktijk de grootste uitdaging. Werknemers die daarmee te maken krijgen worden onvoldoende behandeld en blijven daardoor thuis zitten. Daar hebben we als maatschappij nog geen antwoord op.”

 

“Een andere uitdaging is de kwaliteit van het aanbod van bedrijfsartsen en arbodiensten. Zoals in iedere vrije markt treden hierin ook slechte aanbieders toe. De uitdaging is daar een kwalitatief goed antwoord op te geven, zodat de ondermaatse partijen uit de markt verdwijnen. Maar voorlopig is de vraag enorm, bedrijfsartsen zijn overbelast. Ik hoop dat we in Zuid-Korea voor deze uitdagingen nieuwe kennis en inzichten verwerven, die we bijvoorbeeld na afloop kunnen voorleggen aan de NVAB, onze vereniging voor arbeids- en bedrijfsgeneeskunde”.

 

Waar kijk je het meest naar uit?

 

“Het is de eerste keer dat ik een reis als deze ga ondernemen. Ik heb vooral veel zin in de uitwisseling, zowel met de Nederlandse deelnemers onderling als met de Zuid-Koreanen die we betrekken en ontmoeten. We gaan naar een aantal grote bedrijven als Samsung en Hyundai en er is een minisymposium over de lessen die beide landen hebben geleerd tijdens de pandemie. Ik ga ook een presentatie geven over bedrijfsgeneeskunde in Nederland. Verder kijk ik uit naar het leren kennen van de cultuur en de natuur in het land. En we gaan vast ontzettend lekker eten. We komen met zijn allen verrijkt terug, daar ben ik van overtuigd.”

 

Ben jij bedrijfsarts, tropenarts, verzekeringsarts, actief in publieke gezondheid of op een andere manier betrokken bij de ontwikkeling van zorg, gezondheid en welzijn in Nederland? Heb je behoefte aan een totaal ander perspectief en wil je leren van het hoge niveau van bedrijfsgezondheidszorg in Zuid-Korea?  Vraag snel de brochure aan of neem contact op met Nel Ufkes via 085 – 016 13 00 en ontdek dat deze reis een uitgebalanceerde mix van bedrijfsbezoeken en inleidingen bij universiteiten en kennisinstellingen is. En, niet onbelangrijk: de reis is geaccrediteerd en deelname levert 24 PE punten op.

 

 

Brecht van der Ende
Brecht van der Ende
Manager Graduate School
© Copyright Wagner & Company 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen