Judith Bos | Combineert mediation met geweldloze communicatie

Wagner & Company

”Zonder verbinding zit een ieder op zijn eigen spoor”

 

Mr. Judith Bos viert in 2022 haar jubileum als mediator: het is dan twintig jaar geleden dat ze werd opgenomen in het kwaliteitsregister van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Ze voert een bloeiende praktijk als zelfstandig mediator en zet zich daarnaast volop in om al haar kennis en ervaring over te brengen aan anderen. Als een van de meest ervaren registermediators in Nederland is ze ook reviewer voor het MfN Register.

 

Bij Wagner & Company werkt Judith als een van de twee faculty leden van de Mediation Mfn opleiding waarin deelnemers in zes modules en een oefendag worden opgeleid tot transformationeel mediator. De opleiding is geaccrediteerd en na afronding hebben deelnemers toegang tot de MfN Kennistoets en het MfN Assessment. De drie onderdelen samen leiden tot inschrijving als MfN Registermediator.

 

Judith vertelt waarom deze opleiding zo bijzonder en relevant is.

 

 

Het vak leren van de besten

“Mediation is een vak. Je leert het door te oefenen en je wordt een goede mediator door heel veel zaken te begeleiden. Het grote voordeel van deze opleiding is dat beide faculty leden, zowel Charlotte Verbraak als ikzelf, zeer ervaren zijn en beide een geweldige drive hebben om anderen de kneepjes van het vak te leren. Aan het begin van de opleiding worstelen deelnemers vaak nog met de wereld van het conflict. Het is steeds opnieuw mooi om te ervaren dat ze van ‘dat leer ik nooit’ bij het aanreiken van de eerste puzzelstukken tot ‘ik begeleid met vertrouwen’ aan het einde van de laatste module gaan”.

 

 

Proces met heldere stappen

“Mediation verloopt altijd in een proces met logische stappen. In de opleiding leren we je dat proces te doorzien en de partijen die je ondersteunt stap voor stap te begeleiden tot een oplossing, die vaak verder gaat dan het oplossen van het conflict.  Als het goed gaat maken de betrokkenen echt een transformatie door en is er daadwerkelijk verbinding tussen partijen tot stand gebracht. De start is heel belangrijk: hoe stel je je cliënten op hun gemak en geef je vertrouwen dat ze met je in zee willen gaan? Hoe zit het met de wederpartij, wil die wel een mediation proces? Kunnen beide partijen zich committeren aan het proces? Vaak willen partijen dat je als mediator meteen het probleem oplost, terwijl ze eerst hun verhaal kwijt moeten. Het is dus heel belangrijk dat je leert om rust te brengen zodat mensen zich op hun gemak voelen en gaan vertellen”.

 

 

Eigenaarschap

“Als je jezelf in dienst stelt van de conflicterende partijen wordt je de redder en dan los je niks op. Als je in jezelf de rust kunt vinden om niet in het conflict te worden meegezogen en echt als regisseur op te treden kun je heel waardevol voor mensen zijn. De partijen bepalen zelf waar ze naartoe willen, welke oplossing ze willen. Zij zijn de eigenaar van het probleem, zij weten de oplossing. Jij beoogt een shift te brengen, een verandering.  Ik zie mezelf in die zin vaak als een gids: de partijen die ik begeleid, bepalen de bestemming en ik reis een tijdje met ze mee op hetzelfde spoor. Zonder verbinding zit iedereen op zijn eigen spoor. In een heel subtiel proces probeer ik de lijntjes te leggen die het mogelijk maken om verbinding te maken”.

 

 

Vaardigheden

“Mensen op hun gemak stellen. Verbinding vinden. Veiligheid en vertrouwen bieden. Deëscaleren. Ruimte bieden aan ieders standpunt en de daaraan gekoppelde emoties. Ombuigen naar welke belangen onder die standpunten leven. Opties genereren. Oplossingsrichtingen formuleren. Onderhandelen. In de opleiding leer je het hele proces van mediation. Voor al deze stappen heb je een hele berg vaardigheden nodig, waaronder relationele, emotionele en juridische. Het leren van die vaardigheden begint bij jezelf: wie ben jij, welke waarden vind jij belangrijk, wat triggert jou? Ken jij jezelf goed genoeg om te weten hoe jij als mediator het beste uit de verf komt? De opleiding is een ware ontdekkingstocht, deelnemers gaan vaak heel diep en ondersteunen elkaar in hun persoonlijke groei.”

 

 

Kennis

“Oefenen is een zeer belangrijk onderdeel van de opleiding. In een veilige setting leren we je de stappen uit het mediationproces te doorlopen en jezelf daarbij optimaal in te zetten. Daarnaast krijg je ook veel theorie aangereikt. Ik werk bijvoorbeeld graag met het werk van Marshall Rosenberg, bedenker van het model van geweldloze communicatie, en met Excellent Onderhandelen van William Ury e.a.. Wist je verder dat er zeker twintig verschillende soorten van vragen zijn? Mijn favoriete vraag is denk ik de wondervraag: stel je voor dat je morgenochtend de gordijnen opendoet, de zon op je gezicht voelt en je blij voelt. Wat is er dan veranderd, wat is er dan opgelost? Ik leer je al die vragen te herkennen en toe te passen.”

 

 

Een wereld die groter is dan jezelf

“Het aantal conflicten in de wereld neemt toe. Denk aan de privésfeer, waarin bijna 40% van de huwelijken uitmondt in een scheiding. Maar ook samenwerken leidt tot conflicten. Binnen teams, tussen teams, tussen organisaties, in netwerkorganisaties, bij ontslagen, fusies. Ook het hybride werken als gevolg van de coronacrisis heeft effect. Mensen zien elkaar minder face to face, er ontstaan misverstanden doordat ze voor elkaar invullen wat de ander denkt. Het is voer voor ruzies. Toch wil niemand het echt, een conflict. Mensen in conflict hebben daar last van, willen graag dat het conflict verdwijnt. Dat je daar als mediator bij kan helpen is heel positief.”

 

 

Wil jij leren hoe je op een professionele manier anderen kunt helpen hun conflict op te lossen? Hoe soms zelfs een lange stilte een transformatie in gang kan zetten? Wil je alle stappen van mediation leren kennen en toepassen? Samen met andere gemotiveerde directeuren, managers, leidinggevenden, HR-professionals en ondernemers leren onderhandelen? En wil je dat allemaal leren van de beste mediators die Nederland kent? Vraag de brochure van de Mediation MfN opleiding aan of  schrijf je direct in.

 

Meer informatie over de opleiding?
Klik hier 

 

Lysanne Eggens
Lysanne Eggens
Programma adviseur
© Copyright Wagner & Company 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen