Lior Steinberg | Executive MBA Sports & Health

Wagner & Company

Ruimtes die mensen laten glimlachen

Als je op een meer holistische manier gaat denken zijn de oplossingen voor onze uitdagingen niet zo ingewikkeld

 

Lior Steinberg is stedenbouwkundige en medeoprichter van Humankind, een multidisciplinair collectief dat de overgang naar stedelijk geluk voor iedereen versnelt. Hij helpt steden om verder te kijken dan functionaliteit en om ruimtes te plannen die mensen laten glimlachen. Lior is docent binnen de Executive MBA Sports & Health, waar het vanuit verschillende disciplines en invalshoeken kijken naar uitdagingen op het gebied van sport en gezondheid centraal staat. Net als Lior in zijn dagelijkse praktijk, gaan we in de MBA samen op zoek naar concrete en vitale oplossingen voor de problemen van vandaag en morgen.

 

Lior: “Ik wil steden helpen om verder te gaan dan de fase van praten en te beginnen met handelen. Dat betekent dat we de manier waarop we gezondheid in steden meten moeten verbeteren, evenals de manier waarop we oplossingen ontwerpen. Stedelijk geluk ervaar je als je in een stad veilig, gezond, zinvol, sociaal en plezierig kunt leven. Als je door de lens van welzijn naar een stad kijkt kom je tot andere conclusies dan wanneer je de lens van efficiëntie gebruikt.

 

Ik ben medeoprichter van Humankind It, een bureau voor stedelijke verandering, gevestigd in Rotterdam. Ik ben stedenbouwkundige, maar mijn co-partner komt uit de wereld van nieuwe media en NGO’s, dus Humankind is geen stedenbouwkundig bureau. Het is een bureau dat samen met steden en organisaties werkt aan stedelijke verandering vanuit fysieke en sociale invalshoeken.

 

We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een spannend project in Rotterdam, waar we proberen uit te vinden hoe we het wandelen in een wijk kunnen bevorderen. De Gemeente Rotterdam begrijpt dat wandelen niet alleen over fysieke infrastructuur gaat. Het gaat ook over sociale netwerken, activiteiten, mentale gezondheid, enzovoorts. Dit project stelt ons in staat om de buurt vanuit verschillende lenzen te verkennen en de uitdaging te herformuleren.

 

Voor mijzelf geldt dat het grootste deel van mijn lichaamsbeweging voortkomt uit de manier waarop ik mijn dagelijks leven leef. Ik fiets overal naartoe en dat betekent dat ik dagelijks minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging krijg. Deze manier van denken helpt me ook om openbare plaatsen te ontwerpen die minder actieve mensen aantrekken. De sportievelingen vinden wel een manier om te trainen. Voor mij gaat het erom dagelijks de massa in beweging te krijgen.

 

De fiets is een van de beste manieren om onze steden een nieuwe vorm te geven, om ze gezonder en groener te maken. Kijk naar Parijs, dat tijdens corona hoofdwegen afsloot en zo tienduizenden mensen in staat stelde actief te pendelen in plaats van in de metro of de auto te zitten. De fiets bestaat al 200 jaar. Ik ben bang dat we te veel aandacht besteden aan nieuwe technologieën terwijl we het potentieel van de oudere technologieën nog onvoldoende benutten.

 

We hebben geen gebrek aan specialisten of technische kennis. We missen mensen die al die innovatie kunnen verbinden tot één zinvol pakket. We werken nog steeds in silo’s. Daarom zijn we veel tijd kwijt met het op elkaar afstemmen van projecten. Het draait allemaal om het diversifiëren van teams. Voor Humankind is het bijvoorbeeld beter om een psycholoog aan te nemen die geïnteresseerd is in urbanisme, dan een urbanist die over psychologie heeft gelezen. Het betekent ook dat je mensen met verschillende achtergronden in dienst neemt.

 

In de MBA deel ik graag onze multidisciplinaire projecten en mijn liefde voor steden. Ik hoop dat de deelnemers zullen zien dat de oplossingen voor onze uitdagingen niet erg ingewikkeld zijn, als je maar op een meer holistische manier gaat denken.”

 

Meer informatie over de Executive MBA Sports & Health?
https://wagner.nl/opleidingen/executive-mba-sports-health/

Brecht van der Ende
Brecht van der Ende
Manager Graduate School
© Copyright Wagner & Company 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen